En el present post volem oferir una informació tècnica detallada de la utilitat per docents, centres educatius i famílies que els hi permeti verificar de forma entenedora i objectiva que totes les aplicacions de G Suite compleixen de forma escrupulosa, no només amb la normativa espanyola i europea de protecció de dades, sinó que a més disposen d’unes mesures de seguretat pràcticament inabastables per qualsevol entitat pública o privada que desenvolupi activitats de “cloud computing”.

Per una millor comprensió, utilitzarem la fórmula FAQs donant resposta a les preguntes que més preocupen i amb enllaços actius als documents oficials:

1.- Com es relaciona amb Google una escola a Espanya que treballi amb el seu sistema operatiu i les seves eines? 

Una escola es relaciona amb els serveis que ofereixen en el marc de l’Acord de G Suite. A nivell més operatiu, estem els Partners per acompanyar als centres educatius en tot el necessari.

2.- Quin costos tenen els seus serveis? Són tots gratuits?

a) Els serveis principals de G Suite for Education (abans anomenat Google Apps for Education) són l’eix de l’oferta educativa que Google els brinda a les escoles. Aquests serveis són Correu, Calendari, Classroom, Contactes, Drive, Documents, Formularis, Grups, Fulls de càlcul, Sites, Presentacions, Talk/Hangouts i Vault. Tots els serveis inclosos en G Suite for Education són gratuïts per centres educatius validats i aprovats per Google.

b) MÉS INFORMACIÓ SOBRE ELS SERVEIS PRINCIPALS I ADDICIONALS DE GSUITE

c) G Suite per Centres Educatius és gratuït. Google té previst seguir oferint de forma gratuita els serveis principals de G Suite per Centres Educatius, entre d’altres, comptes d’usuari pels alumnes que es matriculin en el futur. Com potser ja sabràs, Google es va fundar a partir d’un projecte d’investigació de desenvolupament a la Universitat d’Stanford. Aquesta és una de les formes que té Google de correspondre a la comunitat educativa.

d) Per conèixer les funcions disponibles d’aquesta solució, visita la pàgina principal de G Suite for Education.

e) Per obtenir més informació, consulta les Condicions de Servei.

3.- Hi ha serveis de suport tècnic o atenció al client per les escoles? Quin?

a) Sí, s’ofereix suport 24/7 sense cost addicional mitjançant el centre d’ajuda de GSuite. El Centre d’Ajuda de G Suite és un excel·lent recurs per solucionar qualsevol problema que pots tenir. Si no trobes la resposta online, amb el teu compte de GSuite for Education disposes d’assistència ininterrumpida per xat, correu electrònic i telèfon.

b) Addicionalment es pot contractar, mitjançant els Partners certificats, contractes de suport per oferir un servei més personalitzat i que permeti assessorar i donar serveis a través dels professionals que acompanyen el projecte educatiu.

4.- És cert que venen els perfils dels usuaris per fer-hi un ús publicitari o qualsevol altre tipus d’acció? Això implica també amb els perfils de menors de GSuite?

a) NO. És totalment fals.

Google No ven les dades de GSuite a tercers ni comparteix amb ells la informació personal que es troba en els seus sistemes, excepte en algunes circumstàncies excepcionals que es descriuen en l’Acord de G Suite i a la Política de privacitat, com quan el propietari sol·licita que la compartim o quan s’exigeix per llei. 

b) No hi ha anuncis en el paquet de serveis principals de GSuite. A diferència d’aquests serveis principals, els serveis addicionals de Google poden mostrar anuncis, tal i com es detalla en l’Avís de privacitat de GSuite. En relació als usuaris de GSuite de primària i secundària, Google no utilitza la seva informació personal (ni cap dada associada amb un compte de Google) per orientar anuncis.

c) Google No assumeix la propietat de les dades dels clients en els serveis principals de GSuite i així ho expliquen els seus contractes (en la secció “Propietat intel·lectual”).

d) Google brinda panells i eines d’administració eficaces i fàcils d’utilitzar als administradors a portar un seguiment dels serveis, l’ús i les dades de la organització. Només conserva la informació personal pel temps que es sol·licita. Si un departament educatiu, una escola o una universitat decideix deixar d’utilitzar Google, el dret a la portabilitat està garantitzat conforme el RGPD.

5.- Amb el nou RGPD, com donarà resposta als requeriments legals?

Google es compromet a complir amb el RGPD en tots els serveis de G Suite per Centres Educatius. Per obtenir més informació, consulta el lloc web sobre el RGPD.

6.- Hi ha models de contractes? Asseguren complir en tots els requisits legals a nivell normatiu i exigible sobre llicències, RGPD, responsabilitat penal de les empreses i protecció d’imatge?

Sí, però insistim de nou en saber distingir entre els serveis inclosos en el paquet de G Suite i la resta de serveis oferts per Google o per prestador de serveis de la societat de la informació diferents a Google als què accedeix mitjançant, per exemple, a Classroom.

Respecte a GSuite, a la pregunta anterior, teniu l’enllaç en el qual podeu comprobar i validar tant l’existència de clàusules MCC, com les auditories de seguretat i compliment legal que sustenten les raons per les quals l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i el Grup 29 d’autoritats de Protecció de dades europeu han dictat la resolució que declara la conformitat dels sistemes de transferència internacional de dades (sensibles i especialment protegides) de G Suite amb la normativa de protecció de Dades. Podeu veure la resolució completa en el següent enllaç:

Notificació Agència Espanyola Protecció de Dades

Respecte als prestadors de tercers a Google, o serveis no inclosos en G Suite, correspon a l’escola o entitat educativa, conforme el nou RGPD, tant la redacció dels contractes com l’anàlisi i verificació de l’adequació dels mateixos a les diferents normatives, civils, penals o administratives. Aquest tipus de serveis d’adequació són prestats directament pels partners educatius en cas de que l’entitat ho sol·liciti.

7.- És necessari que les famílies signin un document de consentiment d’ús de les eines de G Suite for Education?

Encara que aquesta pregunta estarà desenvolupada en profunditat en el següent post, podem avançar que conforme la LOE, no és necessari un consentiment informat de les famílies per l’ús del Core G Suite per part dels centres educatius, ja que Google actua, a tots els efectes legals, com “encarregat del tractament de les dades d’alumnes, mestres i famílies” a l’igual que la resta d’empreses que actuen per “compte de”. És per això que les dades són sempre del centre educatiu i Google ha de suprimir-los i permetre la portabilitat quan el centre així ho decideixi, exactament igual que succeeix amb la resta de proveïdors que treballen amb les escoles actualment.

 

Proper Post: G Suite i les dades dels menors i alumnes. Sistemes d’informació i consentiment informat.

SUSCRÍBETE AHORA A NUESTRA NEWSLETTER